Yang dibenci dan Yang Diteladani

Published February 19, 2011 by Menikmati Takdir Langit

The US has  vetoed at UN Security Council Resolution that would have condemned Israeli settlements as “illegal” and called for an immediate halt to all settlement building.

All 14 other Security Council members voted in favour of the resolution, which was backed by the Palestine Liberation Organisation (PLO), on Friday.

Mark Lyall Grant,, the British ambassador to the UN, speaking on behalf of his country, France and Germany, condemned Israeli settlements in the West Bank. “They are illegal under international law,” he said.

He added that the European Union’s three biggest nations hope that an independent state of Palestine will join the UN as a new member state by September 2011.

The veto by the  administration of Barack Obama, the US president, is certain to anger Arab countries and Palestinian supporters around the world.

An abstention would have angered the Israelis, the closest ally of Washington in the region, as well as Democratic and Republican supporters of Israel in the US Congress.

(SOURCE)

Seperti yang telah diduga, Amerika Syarikat sekali lagi menggunakan kuasa vetonya bagi menghalang resolusi Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa bersatu untuk mengutuk Israel kerana mendirikan penempatan bangsa Yahudi di Palestin.  Amerika Syarikat adalah negara pelindung kepada Israel dan sanggup melakukan apa sahaja bagi melindungi kepentingan anak emasnya  di rantau tersebut. Siapa sahaja yang memimpin Amerika samada dari kem Republican atau Demokrat dasarnya terhadap Israel tidak pernah berubah. Melindungi, memayungi malah membantu regim ganas itu membunuh umat Islam.

Wajah sebenar Amerika dapat dilihat bila Presiden Obama tidak menyatakan pendirian yang jelas ketika krisis politik di Mesir baru-baru ini. Menyokong rakyat Mesir dikhuatiri boleh membuka peluang kepada Gerakan Ikhwanul Muslimin dan ini cukup merbahaya untuk  Israel. Amerika sebenarnya adalah pendokong kuat Hosni Mubarak kerana mantan Presiden tersebut adalah penjaga kuat kepentingan Amerika dan Israel di Timur Tengah. Setiap tahun Amerika akan menghantar bantuan kewangan sejumlah USD1 billion untuk Regim Mubarak kerana jasa-jasanya kepada Amerika. Kenyataan Presiden Obama  cukup berhati-hati. Tidak menyokong dan tidak menentang. Sebaliknya apabila berlaku kebangkitan rakyat  Iran, Setiausaha Negara Hillary Clinton secara terang-terangan menyokong tindakan rakyat Iran itu sebagai satu reformasi yang perlu diadakan di dalam kerajaan Iran.

Inilah wajah hipokrit Amerika yang menyokong regim yang bersekutu dengannya dan menentang  Kerajaan yang tidak bersekutu dengannya. 

MICHELLE OBAMA PAKAI BAJU RM105

WASHINGTON: Michelle Obama, memeranjatkan dunia fesyen apabila hanya mengenakan gaun siap pakai berharga AS$34.95 (RM105) ketika ditemuramah televisyen kelmarin.

Wanita pertama Amerika Syarikat itu membincangkan pelbagai isu dalam rancangan Today kelolaan Matt Lauer, tetapi berita besar bagi dunia fesyen hanyalah gaun hitam berbintik putih yang dipakai Michelle.

Gaun itu bukanlah hasil kerja pereka fesyen ternama tetapi pakaian siap pakai yang boleh dibeli di H&M, rangkaian kedai runcit fesyen dari Sweden. Ia bukanlah kali pertama Michelle mengenakan pakaian siap pakai dari H&M. Pada 2008 ketika berkempen untuk suaminya, beliau membeli gaun berjalur dari H&M, memadankannya dengan tali pinggang hitam lebar ketika keluar berkempen bersama suaminya.

Gaun terbaru yang dipakai Michelle boleh didapati di mana-mana cawangan H&M.

(SUMBER)

Saya memang anti-Amerika kerana dasar luarnya yang memusuhi Islam. Juga kerana dasarnya yang menyokong dan membantu Yahudi. Namun, bila membaca berita ini hati saya merasa merasa kagum dengan Michelle Obama (Wanita Pertama)  Amerika. Meskipun beliau berada pada kedudukan yang tinggi,  hidup pula  di sisi manusia paling berkuasa di dunia, mampu untuk membeli pakaian yang berjenama mahal namun beliau hanya memakai sehelai gaun murah yang berharga RM105. Kalau diikutkan, memang tidak layak apatah lagi dengan statusnya  sebagai “First Lady”namun itulah hakikatnya. Imej memang perlu dijaga namun menjaga imej tidak perlu kepada pakaian jenama mahal atau menunjuk-nunjuk kepada orang lain. Jenama yang murah dan ringkas lebih hampir kepada ciri-ciri kerendahan diri dan inilah yang dituntut oleh Islam. Pemimpin yang berjiwa rakyat. Tidak merasa segan dan malu untuk  tampil di hadapan khalayak dengan mengenakan gaun murah tersebut. Murahnya pakaian Michelle Obama mengalahkan pakaian  sesetengah rakyat Malaysia yang harganya sahaja mencecah ribuan ringgit.

Inilah yang patut dijadikan contoh ikutan dan teladan kepada umat Islam dalam mengatur urusan kehidupan. Hidup dengan sederhana, tidak boros, tidak berlebih-lebihan dalam berbelanja.

Saya teringat kepada kisah Khalifah Umar yang hidup serba zuhud dengan pakaian yang bertampal dan tidur berbumbungkan langit. Saya teringat kepada kisah seorang Gabenor di Kufah yang hidup dengan sehelai pakaian. Saya teringat dengan kisah seorang Gabenor yang paling miskin di antara rakyatnya. Saya teringat dengan kisah-kisah tokoh-tokoh Islam silam. Hidup dengan penuh kezuhudan namun berjaya memimpin dan merobah dunia.

Malangnya cerita-cerita ini hampir sukar sekali untuk ditemui di zaman sekarang. Tiada lagi pemimpin umat Islam yang mengamalkan cara hidup yang zuhud melainkan mereka hidup dengan limpahan kemewahan dan kemegahan.

Lihatlah saja kehidupan  Suzanne Mubarak dan Laila Abidin (mantan First Lady Mesir dan Tunisia). Kedua-dua mereka dikhabarkan suka bermewah-mewahan dengan barangan jenama mahal.  Malah boleh pula berbangga-bangga dan menunjuk-nunjuk kepada rakyat yang rata-ratanya hidup di bawah paras kemiskinan. Mereka langsung tidak menghiraukan kesusahan hidup rakyat kerana keutamaan mereka adalah menggunakan peluang yang ada untuk mengaut kekayaan negara sehingga mencecah billion dolar.

Saya benci dasar Amerika tetapi di suatu sudut yang ini  saya akui bahawa  Michelle Obama patut diberi pujian. 

Umat Islam harus hidup dengan sederhana. Umat Islam harus menanamkan sifat qana’ah atau seadanya.  Jika ini menjadi amalan, insyallah umat Islam dan negara akan selamat dan sejahtera.  

Berhentilah daripada berbangga-bangga dengan jenama. Hiduplah seadanya kerana yang akan dinilai di akhirat nanti bukan jenama yang kita pakai atau harga kasut mahal yang kita guna tetapi amalan dan keikhlasan yang lebih dinilai oleh Allah.

Sesungguhnya Allah murka kepada mereka yang berlebih-lebihan dan sukakan pembaziran.

AMERIKA MEMANG PATUT DIBENCI NAMUN MICHELLE OBAMA PATUT DITELADANI. ITULAH BEZANYA, ANTARA SEBUAH NEGARA DAN SIKAP SEORANG MANUSIA DI DALAM SEBUAH NEGARA YANG DIBENCI.

Abu Wafi, Putrajaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: