Akhirnya mereka pergi jua

Published June 10, 2010 by Menikmati Takdir Langit

12 sukarelawan Malaysia di dalam kapal Mavi Marmara akhirnya selamat tiba di tanahair minggu lepas. Ini disusuli pula dengan 6 sukarelawan Malaysia di dalam kapal Rachel Corrie yang tiba pada 7 Jun 2010. Semuanya selamat dan mereka diberikan sambutan wira negara. Walau bagaimanapun, ketua sukarelawan Malaysia Saudara Norazman dari Haluan Palestin berkata wira sebenar bukan mereka tetapi penduduk Gaza yang cekal berhadapan dengan Regim Zionis setiap hari.

Sesungguhnya Gaza adalah penjara terbuka yang berbumbungkan langit, berlantaikan tanah dan berdindingkan tembok besar seumpama Tembok Berlin.

Sesungguhnya Gaza adalah wilayah kecil yang ‘fragile’ bila-bila masa sahaja boleh pecah dan meletus kekacauan.

Sesungguhnya Gaza tidak pernah sunyi dari bunyi tembakan dan ledakan bom yang memecah keheningan malam.

Penduduk Gaza hidup dalam keadaan yang penuh tekanan namun mereka terus cekal menghadapinya.

Sesungguhnya Gaza adalah bumi sejuta syahid kerana hari-hari ada sahaja yang syahid di bumi Gaza. Kematian penduduk Gaza bukanlah kematian biasa sebaliknya kematian yang luar biasa. Kematian yang tidak terdapat di tempat lain.

Dan pada 31 Mei 2010, 9 aktivis sukarelawan Turki yang mengikuti misi menghantar bantuan kemanusiaan kepada saudara seagama mereka di Gaza akhirnya syahid di atas kapal Mavi Marmara.

Sesungguhnya saya kagum dengan semangat juang mereka yang sanggup merentasi lautan luas untuk saudara-saudara mereka di Gaza. Nafsu apakah yang mendorong mereka untuk ke sana? Keazaman apakah yang telah menunjangi sanubari mereka sehingga bertindak sejauh itu? Jawapannya adalah kerana rahmat Allah yang telah turun menyuburi hati mereka untuk mencintai dan mengasihi saudara-saudara mereka di Gaza.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah swt mempunyai seratus rahmat (kasih sayang), dan menurunkan satu rahmat (dari seratus rahmat) kepada jin, manusia, binatang, dan haiwan melata. Dengan rahmat itu mereka saling berbelas-kasih dan berkasih sayang, dan dengannya pula binatang-binatang buas menyayangi anak-anaknya. Dan Allah swt menangguhkan 99 bahagian rahmat itu sebagai kasih sayang-Nya pada hari kiamat nanti.” (H.R. Muslim).

Walaupun hanya 1% sahaja dari rahmatNya yang diturunkan ke bumi, namun rahmat kasih sayang yang sedikit inilah yang telah menggerakkan hati-hati mereka untuk ke Gaza. Mereka pergi kerana kasih kepada saudara mereka. Mereka pergi kerana rasa tanggugjawab kepada saudara mereka. Mereka pergi kerana tidak sanggup lagi melihat penderitaan penduduk Gaza. Mereka pergi dalam keadaan mereka sedar akan risiko yang bakal mereka hadapi. Akhirnya ketetapan Allah menentukan bahawa mereka pulang kepadaNya dalam keadaan termulia di sisi Allah. Semoga mereka bahagia dengan kehidupan baru yang lebih baik di sana.

“Janganlah kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati; bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezeki. Mereka dalam keadaan gembira disebabkan kurnia Allah yang diberikan-Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang-orang yang masih tinggal di belakang yang belum menyusul mereka, bahawa tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.”

( Ali Imran: 169-170)

Untuk kita yang masih tinggal di dunia ini manfaatkanlah rahmat 1% yang Allah turunkan kepada kita untuk membantu saudara-saudara kita di Palestin dan Gaza.

Teringat saya kepada Rasulullah saw yang mafhumnya berbunyi, 3 perkara jika ada dalam diri seseorang, maka dia akan mendapat kemanisan iman, pertama Allah dan RasulNya lebih dicintai daripada yang lain, kedua dia mencintai saudara seislamnya semata-mata kerana Allah dan ketiga dia bimbang melakukan maksiat, sebagaimana dia bimbang jatuh ke dalam api.

Daripada 1% rahmat yang Allah turunkan ke muka bumi ini kepada kita telah kita bahagi-bahagikan kasih sayang tersebut kepada anak isteri, ibu bapa, sanak saudara dan rakan terdekat namun pernahkah kita bertanya kepada diri berapa peratus pula daripada bahagian tersebut kita peruntukkan untuk saudara-saudara kita di Gaza?

0.001% atau mungkin kurang lagi?

Tidak mahukah kita mengecapi manisnya iman kerana mencintai saudara-saudara seagama kita di Gaza?

Sesungguhnya mereka juga mempunyai hak ke atas kita.

Fikir-fikirkanlah !!!!!

Abu Wafi, Putrajaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: