Gaza kami datang

Published June 3, 2010 by Menikmati Takdir Langit

Akhirnya teka-teki mengenai nasib sukarelawan Malaysia di dalam kapal Mavi Marmara pun terjawab. Ashwad Ismail melaporkan dari Amman, Jordan mengenai kedudukan mereka. Rata-rata rakyat Malaysia mengucapkan syukur dan gembira dengan keadaan mereka yang tidak diapa-apakan. Cuma cerita pengalaman mereka yang terperinci belum dapat dipastikan. Apa pun, cerita-cerita yang saya dengar di Radio IKIM cukup tragik dan mendebarkan terutamanya ketika mereka dikepung dan tembakan gas pemedih mata dilepaskan kepada penumpang kapal Mavi Marmara.

Mavi Marmara akan terus dikenang di dalam sejarah sebagai lambang perjuangan dan kasih sayang saudara seagama atas dasar kemanusiaan untuk saudara mereka di Gaza.

Mavi Marmara akan terus diingati sebagai simbol solidariti atau penyatuan umat Islam malahan menjangkau kepada penganut agama lain yang turut serta memberikan sokongan seperti Gertha Berlin seorang aktivis NGO dari Eropah.

Mavi Marmara akan terus dikenang sebagai simbol jihad umat Islam untuk memecahkan ‘blockade’ atau sekatan regim zionis sejak 3 tahun yang lalu.

Mavi Marmara akan terus menghantui negara haram Israel sebagai satu ancaman dan tekanan baru dunia antarabangsa ke atas mereka.

Mavi Marmara bukanlah sebuah kapal penumpang biasa sebaliknya sebuah kapal yang luar biasa. Selain daripada membawa muatan kargo untuk rakyat Gaza, Mavi Marmara turut membawa 500 penumpang yang terdiri daripada sukarelawan biasa, pegawai perubatan, aktivis NGO, ulama terkenal dan juga ahli Parlimen Eropah.

Mavi Marmara akan terus diingati sejarah seperti mana tragedi hitam pembunuhan umat Islam di kem Shabra & Shatila.

Dengan seruan “Gaza here we come” mereka datang menempuhi perjalanan yang jauh dari Turki dengan satu harapan iaitu untuk membantu rakyat Gaza.

Sebelum ini, Gaza sudah tersedia tersepit dengan pelbagai sekatan dari darat, udara dan laut. Namun penduduk Gaza kreatif. Dengan kerjasama rakyat Mesir yang bersimpati dengan mereka di sempadan Rafah, mereka membina terowong untuk menyalurkan bekalan makanan,ubat-ubatan dan bekalan lain. Di sebalik sekatan yang ketat dikenakan, penduduk Gaza masih boleh hidup malahan Perdana Menteri Ismail Haniyeh masih mampu tersenyum dan berjuang untuk Gaza. Akhirnya Mesir bertindak menutup sempadannya dengan Israel dan menyebabkan 200 terowong rahsia akhirnya ditinggalkan begitu sahaja.

Mesir oh Mesir, kenapakah engkau begitu tergamak mengikut telunjuk ajar Israel laknatullah…..

Mavi Marmara bukan nama biasa. Marmara adalah nama laut di Turki.Laut yang memisahkan antara Turki Asia dan Turki Eropah. Tentu ada sesuatu yang istimewa mengenai laut ini sehingga dipilih sebagai nama kapal yang luar biasa ini.

19 sukarelawan yang terbunuh di dalam Mavi Marmara, bukan mati sia-sia. Mereka mendapat ganjaran syahid atas perjuangan membantu saudara Islam mereka. Rahmat Allah  yang telah menurunkan perasaan kasih sayangNya kepada mereka sehingga menggerakkan hati mereka untuk pergi ke Gaza.

Seruan “Gaza Here We Come” tiba-tiba terngiang-ngiang di telinga saya seperti membisikkan sesuatu. Bisikan yang memberi makna agar kita tidak melupakan saudara seagama di sana. Moga kita diberi kekuatan untuk bertindak seperti saudara-saudara kita di atas Mavi Marmara dan konvoi Flotila yang lain.

Mudah-mudahan….

Abu Wafi, Putrajaya

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: