Kunjungan Saiful Islam

Published March 12, 2010 by Menikmati Takdir Langit

 

Sunyi sepi seketika. Blog ini telah tidak saya jenguk sejak beberapa hari. Bukan sengaja, tetapi sibuk yang melanda tiba-tiba. Bagaikan badai ombak yang datang secara tiba-tiba menghempas pantai yang lesu.  Tiada post baru buat beberapa ketika. Saya kekeringan idea untuk menulis bila fikiran dipenuhi dengan kerja-kerja yang banyak. Apa pun saya cuba menjadi optimis dan berusaha agar tidak menjadi pesimis dan penuh negatif.Positif bermakna iman kita kuat untuk meneruskan hidup ini yang penuh ujian dan pesimis menandakan iman semakin lemah dan menurun menyebabkan kita menjadi tewas dengan ujian hidup. Inilah kata-kata hikmah yang pernah saya dengar. Begitulah agaknya hidup ini perlu dilalui dengan penuh hati-hati.

Tanggal 10 Mac 2010, satu lakaran sejarah tercatat apabila Ustaz Hasrizal Jamil seorang blogger,tokoh motivasi dan penulis terkenal singgah di pejabat saya untuk menyampaikan ceramah maulidurrasul. Saya rasa begitu bertuah sekali bila dapat mendengar pengisian yang disampaikan oleh beliau. Pendek,padat tetapi mesejnya sampai kepada penonton dan pendengar. Tidak mengecewakan.

Selesai ceramah, saya berkesempatan untuk duduk berbual dengan beliau sambil menikmati juadah yang disediakan pihak urusetia. Banyak ilmu dan pengalaman yang dapat dikongsi bersama beliau terutamanya berkaitan pengalaman luas beliau ketika bertugas sebagai imam di Belfast,Ireland.

Isi ceramah bukan sekadar sejarah rasul kesayangan kita semata-mata sebaliknya bagaimanakah keseluruhan kehidupan baginda dapat diaplikasikan dalam kehidupan berkeluarga dan bermasyarakat. Kita hanya tahu membaca dan menekuni sejarah baginda tetapi kita gagal untuk menterjemahkan kehidupan baginda ke dalam kehidupan kita. Itu masalahnya. Itu punca kepada kebejatan sosial dan jenayah yang semakin menjadi-jadi. Bukan remaja dan golongan muda yang harus dipersalahkan sebaliknya orang tua dan ibu bapa adalah punca kepada apa yang terjadi.Kita gagal mendidik manusia menjadi insan yang bertakwa. Kebejatan sosial remaja hari ini hanyalah simptom kepada kegagalan generasi sebelum mereka. Inilah hakikat yang perlu kita kaji dan lihat secara mendalam.

Rasanya cukup sekadar itu intipati ceramah yang dapat saya rakamkan. Terima kasih kepada Saiful Islam kerana berkunjung ke sini. Pengisian yang sungguh bermakna.

Abu Wafi, Putrajaya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: