Mencari Lailatul Qadar

Published September 16, 2009 by Menikmati Takdir Langit

imam

Syeikh Romi

Saya diberitahu bahawa 23 Ramadhan tahun ini adalah lailatul qadar. Maknanya hari Sabtu malam Ahad. Ada juga yang menyatakan lailatul qadar jatuh pada hari Ahad malam Isnin. Serba kemungkinan tetapi yang pasti peristiwa sehari dalam 365 hari setahun ini berlaku dalam 10 terakhir bulan Ramadhan. Rasulullah saw menyuruh kita supaya melipat gandakan ibadah dan memberikan TUMPUAN sepenuhnya pada 10 hari terakhir Ramadhan.

Jika benar lailatul qadar jatuh pada hari-hari yang saya sebutkan di atas maka berbahagialah dan beruntunglah kepada mereka yang menghidupkan malam tersebut dengan amalan-amalan seperti solat Isya’ berjemaah, solat terawih, bertadarrus, solat tasbih, solat tahajud, berdoa,solat sunat taubat, solat sunat hajat, berzikir, bertahmid dan diakhiri dengan solat witir. Berbahagialah mereka kerana berjaya meraih pahala beribadat selama 83 tahun atau bersamaan dengan 1000 bulan.

Di kala insan lain lena dibuai mimpi,mereka menyusahkan diri bermujahadah untuk bangun di sepertiga malam bagi mencari lailatul qadar yang penuh barakah.

Di kala insan lain sedang sibuk membuat persiapan raya, terbuai-buai dengan lagu-lagu raya yang nostalgik, mereka terus sibuk beriktikaf di dalam masjid, mengikut sunnah Rasulullah saw tanpa mempedulikan kehadiran Syawal yang menjelang tiba.

Mereka sibuk… sibuk dengan  amalan-amalan mendekatkan diri dengan Allah di malam hari. Malahan mereka sedih, menangis dengan saat-saat kepergian Ramadhan yang semakin hampir.

10 hari terakhir Ramadhan saya di Masjid Tuanku Mizan. Solat sunat terawih diimamkan oleh imam dari Syria bernama Syeikh Romi. Saya tersentuh dengan doa qunut dan doa akhir yang dipimpin  beliau semasa solat witir. Bacaaannya mendayu-dayu dan merayu-rayu sehingga beberapa kali beliau sebak, terhenti dan hampir-hampir menangis. Saya cuba memahami setiap bait-bait perkataan yang diucapkan berdasarkan pengalaman belajar bahasa Arab beberapa tahun lalu. Saya memahami bahawa beliau memohon ampun kepada Allah dengan bersungguh-sungguh dan mengajak para makmum supaya menghayati dengan bersungguh-sungguh jua. Moga Allah redha.

Hanya tinggal 3 hari sahaja lagi untuk kita menamatkan pengajian di dalam madrasah Ramadhan. Jika lailatul qadar belum kunjung tiba, maka carilah di dalam 3 hari yang masih berbaki ini. Bermohonlah kepada Allah agar diketemukan dengan malam yang berbahagia itu.

Ya, 3 hari lagi. Mungkinkah lailatul qadar di dalamnya ?????

ABU WAFI, Putrajaya

One comment on “Mencari Lailatul Qadar

 • salam A.W,

  sayu rasanya ramadhan kian melabuhkan diri pada tahun ini…sungguh pantas masa berlalu. rasanya belum puas menikmati ramadhan kali ini. moga dipanjangkan usia untuk bertemu dengan ramadhan pada tahun hadapan.

 • Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: