Tragedi pemergian Marwa

Published July 16, 2009 by Menikmati Takdir Langit

marwan

Saya tidak dapat menyembunyikan perasaan marah dan sedih atas peristiwa hitam dan malang yang menimpa umat Islam kebelakangan ini. Peristiwa ini berlaku di German iaitu sebuah negara yang memperjuangkan hak asasi manusia. Seorang wanita Islam bernama Dr Marwa el-Sherbini dibunuh dengan kejam di dalam ‘court room’ di hadapan hakim dan saksi-saksi yang lain.

Beliau ditikam sebanyak 18 kali tanpa belas kasihan dan suaminya yang meluru untuk menyelamatkannya juga ditembak mati oleh polis German. Tidak pernah berlaku dalam sejarah mana-mana negara bahawa pembunuhan kejam boleh berlaku di dalam bilik mahkamah yang dikawal ketat dan dilengkapi dengan pegawai polis yang ramai. Beliau syahid kerana mempertahankan akidahnya ketika membawa kesnya terhadap seorang penganggur keturunan Rusia-German yang kerap kali mengganggu kehidupannya dengan mencerca dan memanggilnya ‘terrorist‘ kerana hijab yang beliau pakai.  Keadilan berpihak kepada beliau bila hakim mengenakan hukuman denda 2,800 Euro kepada penganggur tersebut. Namun, penganggur tersebut yang berang dengan keputusan mahkamah terus meluru ke arah Marwa yang pada ketika itu sedang mendukung anak kecil bahkan ada berita yang menyatakan beliau juga sedang hamil 3 atau 4 bulan dan menikam bertubi-tubi. Pihak polis hanya mampu memerhati tanpa berbuat apa-apa. Tidak ada penjelasan yang konkrit diberikan kenapa pisau boleh dibenarkan untuk dibawa ke dalam mahkamah. Adakah ini merupakan satu perancangan teliti untuk mematikan syiar Islam atau sebagai peringatan kepada umat Islam di German supaya melonggarkan perintah Allah. Menutup aurat itu wajib dan Marwa telah mempertahankan perintah Allah dengan membawa kes ini ke mahkamah bagi memberi pengajaran kepada mereka yang ingin menghina Islam bahawa Islam adalah agama suci yang tidak boleh dipermain-mainkan.

Seperti biasa media-media Barat menutup rapi kisah pembunuhan tragis yang kini bisu tanpa pembelaan. Jika perkara yang serupa berlaku di negara umat Islam dan menimpa wanita bukan Islam, saya pasti seluruh dunia akan heboh dan campur tangan. Inilah keadilan yang dilaung-laungkan oleh Barat. Tiada pembelaan jika perkara ini berlaku kepada umat Islam,  kerana pembelaan dan keadilan hanya wujud untuk mereka yang menolak Islam sahaja.

Saya tidak tahu apakah umat Islam di seluruh dunia sedar dan tahu mengenai insiden yang menyedihkan ini. Saya teringatkan hadith nabi yang bermaksud :

“Hampir seluruh umat manusia bersatu menghancurkan kamu seperti orang yang sedang lapar menghadiri makanan.Jawab badinda: “malah kamu ramai, tetapi kamu laksana buih dari bah. dalam pada itu hati mereka tidak ada rasa segan terhadap kamu dan dalam hati kamu sendiri tumbuh penyakit wahan,”

Mereka bertanya:” apakah yang dimaksudkan dengan penyakit watan itu wahai Rasulullah?.
Jawab baginda;” maksudnya adalah dalam hati kamu bertakhta perasaan cinta dan takut mati.”

Mereka bertanya:” Apakah kita sedikit pada masa itu,wahai Rasulullah?”

( Hadis riwayat Al-Imam Abu Daud)

Umat Islam di seluruh dunia sedang ditekan dan didera oleh puak kufur. Di Xinjiang, China kaum Uighur yang memeluk Islam melalui dakwah yang dibawa oleh sahabat Nabi saw Saad bin Abi Waqas dibunuh beramai-ramai selama bertahun-tahun sehingga populasinya menurun dari 45 juta kepada 10 juta penduduk. Cerita ini baru berkumandang seminggu dua ini dan seperti biasa semua negara umat Islam,OIC hanya mendiamkan diri. Tidak berani mengeluarkan kenyataan yang keras kepada China. Cuma Turki melalui Perdana Menteri Erdogan yang lantang bersuara meminta supaya sekatan ekonomi dikenakan ke atas negara kuasa besar dunia itu.

2 insiden yang menyayat hati. Tragedi Marwa dan pembersihan etnik Uighur menyaji rasa. Namun sejauh mana kesensitivitian kita selaku umat Islam yang bersaudara tidaklah dapat dikesan setakat ini. Media di negara kita juga sepi dengan berita ini.  Sebaliknya hanya berita-berita hiburan, perkahwinan dan perceraian artis serta budaya hedonisme yang melampau-lampau diapi-apikan supaya umat Islam leka dari semangat jihad dan menjadi pentingkan diri sendiri.

Tanyalah diluar… kenalkah anda dengan Marwa???

Tanyalah di luar apa perasaan anda terhadap apa yang berlaku kepada Marwa???

Apakah semangat jihad dan perasaan marah bila hak Allah dicabuli sudah mati dalam jiwa umat Islam pada hari ini?

Marwa sudah syahid. Beliau dijemput oleh Allah ketika sedang berjihad. Berjihad mempertahankan hak Allah yang memerintahkan supaya wanita Islam menutup aurat. Syurga menanti beliau atas pengorbanan beliau yang suci ini…

Kita macam mana pula?????

ABU WAFI, Putrajaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: