Lihat dengan mata hati

Published July 1, 2009 by Menikmati Takdir Langit

P3151905

Dahulu saya mempunyai seorang kawan yang rapat. Seorang yang boleh saya panggil sahabat. Seorang yang sangat merendah diri walaupun ilmunya cukup tinggi. Seorang anak yang taat kepada kedua ibu bapanya. Seorang yang dihormati oleh kawan dan lawan. Seorang yang lemah lembut dan sabar. Paling saya suka ialah nasihat-nasihatnya yang cukup bermakna dan mengesankan jiwa. Nasihatnya berbekas di dalam diri.

Walaupun berkelulusan tinggi, mempunyai karier yang berprestij beliau cukup sederhana. Walaupun mampu membeli rumah yang mahal beliau sebaliknya memilih untuk membeli sebuah rumah teres yang terletak bersebelahan dengan rumah orang tuanya hanya kerana ingin berbakti kepada mereka yang telah membesarkannya.

Walaupun pernah ditawarkan dengan gaji yang lumayan beliau memilih untuk berada di tempatnya sekarang walaupun gajinya sederhana sahaja. Sifat “qanaah” atau cukup dengan apa yang ada menjadi moto hidup beliau.Tidak berlebih-lebihan. Tidak “exegerated”. Jadi, tidak hairanlah ketika kawan-kawan yang lain bergaya dengan rumah yang besar dan kereta yang serba baru beliau langsung tidak tertarik dengan semua itu. Betapa sifat qanaah itu terpancar dalam dirinya.

Pandangan matanya terhadap sesuatu perkara ternyata berbeza dengan pandangan orang lain. Pandangannya menembusi ruang lingkup yang mungkin tidak terfikirkan oleh sesiapa kecuali mereka yang benar-benar memahami tujuan hidup. Sebab itu saya sangat-sangat menghargai kehadirannya. Nasihat-nasihatnya berkaitan kehidupan cukup dirindui saya.

Suatu pagi saya minum pagi bersamanya di sebuah restoran. Kami makan roti canai dan teh tarik. lebih kurang 10 minit meja di sebelah kami didatangi oleh seorang lelaki separuh usia dengan anak lelakinya.

Saya melihat ke sebelah. Lelaki tersebut meletakkan anaknya dalam lingkungan umur 11 tahun di atas kerusi.

Hati saya berdetik. Anaknya cacat. Penyakit “downsyndrom”.

Lelaki tersebut memesan makanan dan minuman. Sambil makan sambil menyuap anaknya dengan sabar. Sambil menyapu air liur yang meleleh. Sambil mengusap-usap kepala anaknya dengan penuh kasih sayang.

Tumpuan saya beralih dari makanan yang dimakan kepada lelaki tersebut. Saya kagum dengan kesabaran beliau. Dalam pada itu saya rasa cukup simpati dan kasihan belas pada lelaki tersebut. Saya berkata kepada kawan saya:

” Jan, kau nampak tak apa yang aku nampak?”

“Nampak apa?

“Kau tak kesian  pada lelaki tersebut?”

“Aku simpati tapi …. !” jawab Jan.

” Tapi apa jan?”.

” Aku kagum dan cemburukan lelaki itu”

“Cemburu? Kenapa pulak????? bingkas saya.

” Begini Naz…. sepatutnya kita cemburu pada lelaki tersebut kerana Allah telah mengurniakan  beliau seorang anak yang sungguh istimewa. Walaupun cacat, namun ini adalah ujian kesabaran kepada beliau. Pengalaman beliau dalam membesarkan anak tersebut tentu berbeza dengan kita yang mempunyai anak yang normal.

“Tentunya beliau lebih payah lagi. Tentunya beliau perlu lebih banyak berkorban. Tentunya lebih banyak wang yang perlu dikeluarkan. Tentunya banyak air matanya yang tumpah kerana anak ini. “

“Ini semua akan diganjar oleh Allah. Pahala yang berlipat kali ganda menanti beliau sekiranya beliau sabar dan redha dengan ketetapan Allah ini. Sebab itu aku cemburu. Aku cemburu kerana lelaki ini telah dipilih oleh Allah untuk memikul ujian hidup yang hebat ini. Bukan semua orang boleh menerimanya. “

“Naz, setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Kita boleh bersimpati, tidak salah, malahan kau sepatutnya berbangga dan bersyukur kerana Allah mengurniakan perasaan yang sungguh halus dan murni ini. Tinggal lagi, kita sepatutnya bertanya kepada diri kita bagaimana pula keadaan kita kalau diuji dengan ujian yang dilalui oleh lelaki ini ?  Mungkinkah kita tidak mampu? Mungkinkah kita akan menjadi tidak sabar? Mungkinkah kita akan menjadi putus asa dari rahmat Allah? Sebab itu ujian itu tidak didatangkan kepada kita. Ini semua rahsia Allah.”

“Sebab itu aku cemburu dengan lelaki itu. Aku cemburu kerana pahala yang menanti beliau.  Syurga menanti atas kesabaran dan keredhaan beliau”.

” Lagi pun sejarah silam membuktikan bahawa para rasul,nabi-nabi dan alim ulama adalah yang paling hebat menerima ujian diikuti oleh orang biasa seperti kita ini. Makin banyak dan hebat ujian makin tinggi kedudukannya di sisi Allah.” kata beliau menutup bicara.

Beliau bercakap dengan bersungguh-sungguh sehingga kolam matanya dilihat bergenang.

Saya terkedu, terdiam. Kolam air mata saya juga hampir tumpah bila mendengar kata-kata beliau. Nasihat yang sungguh berguna. Ternyata pandangan beliau berbeza dengan pandangan saya. Beliau melihat dengan pandangan mata hati yang tajam sedangkan saya melihat dengan pandangan mata kasar.

Saya merenung kembali lelaki tersebut. Beliau dengan sabarnya melayan karenah anak tersebut. Sesekali beliau mengusik anaknya dengan ketawa kecil yang menghiburkan anak kecil itu. Saya pasti dari raut wajah lelaki tersebut terpancar kisah suka duka dan jerih perih dalam membesarkan anak yang seorang ini. Bukan mudah, dan beliau telah melaluinya dengan sabar dan redha pastinya.

Jan menyambung lagi.. Beliau memberi contoh lain pula.

“Ramai orang berkata Penantian itu suatu penyiksaan, betul tak?

“Betul” kata saya.

“Tapi pernahkah kita terfikir bahawa penantian yang lama itu adalah satu pahala? Kita merungut bila sesuatu yang kita minta dari manusia memakan masa yang lama sedangkan doa Nabi Musa as kepada Allah swt mengambil masa 40 tahun untuk dimakbulkan. Sebab itu, istilah itu perlu diperbetulkan kepada Penantian itu Pahala. Inilah persepsi yang perlu diubah.Kesabaran kita menunggu dengan diselangi dengan ikhtiar tidak akan sia-sia begitu sahaja, malah akan diganjar oleh Allah.” ujar beliau.

27256928

Sabar itu pahala

Lagi sekali saya terkena. Saya akur. Akui kelemahan diri.

Itulah Jan. Kawan saya yang telah 6 tahun tidak saya temui. Kami terpisah oleh sempadan negeri. 

Perbualan dengan beliau bukan sekadar perbualan kosong semata-mata. Kata-kata yang keluar dari mulut beliau sering disulami dengan ayat-ayat Al-Quran, Hadith dan pendapat-pendapat ulama melalui pembacaan beliau yang luas dan pengetahuan agama yang tinggi. Terus terang saya katakan sukar untuk mencari insan seikhlas dan setulus beliau dalam dunia yang serba canggih ini.

Jan yang saya kenali memilih masih lagi utuh dan kekal seperti dahulu. Perbualan telefon dengan beliau beberapa bulan lalu membuatkan saya yakin bahawa beliau tidak pernah berubah. Malahan masih suka memberi nasihat-nasihat yang berguna untuk dunia dan akhirat.

Walaupun kini beliau tiada lagi di sisi namun semua peringatan dan nasihat beliau masih kukuh dalam ingatan. Saya berdoa mudah-mudahan beliau akan terus istiqamah dalam kehidupannya.

ABU WAFI, Putrajaya

5 comments on “Lihat dengan mata hati

 • sdra abu wafi
  teruja saya membaca pemerhatian sdra dan rakan sdra. Ramai diantara kita melihat tetapi tidak memerhati dengan mengambil iktibar.
  Sesungguhnya ‘bersama kesukaran itu ada kesenangan (AlInshirah). Perhatikan; bersama dan bukannya selepas. Makanya pada setiap kesukaran itu atau ujian itu ada kesenangan atau hikmahnya [bagi mereka yg memerhati].
  Semoga mata dan telinga serta kurniaan yg ada pada kita dimanfaatkan.

  Salam ESQ 165
  http://www.esq.com.my

 • sdraku
  ESQ 165 merupakan satu turning point buat saya dan keluarga. Ia membawa kembali kita kpd fitrah kejadian. I lebih dari kursus kempimpinan atau motivasi. Ia adalah pengalaman! Bolehlah lawati laman sawang ESQ.

 • Assalamualaikum ..

  sekiranya tidak keberatan, boleh ke saudara memberikan email address saudara, untuk tujuan berkongsi nasihat ..

  terima kasih

 • Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: