Bertemu Prof Kamil

Published April 21, 2009 by Menikmati Takdir Langit

Dalam entry saya tahun lepas, saya telah menulis tentang sebuah buku yang perlu anda baca. Buku Travelog Haji karya Prof Kamil. Buku yang sangat baik penceritaannya dan saya mendapat beberapa komen yang bernas dari kawan-kawan yang mengunjungi blog saya.

Semalam selepas maghrib saya bersama isteri dan anak kedua Munzir ke Surau Putra Amin Precint 8. Prof Kamil sendiri datang dari Johor untuk menceritakan pengalaman travelog haji beliau secara live. Hadirin yang datang terpegun. Ceramah selama 2 jam berkisar mengenai pengalaman yang dibukukan dalam buku berkenaan.

Usai ceramah saya dan Munzir bergegas ke hadapan untuk bertemu Prof. Saya memperkenalkan diri dan memaklumkan bahawa saya pernah ke rumah beliau 2 tahun lepas di Shah Alam untuk membeli buku beliau. Sempat sembang sekejap sebelum jemaah lain pula bertanyakan kemusykilan-kemusykilan berbangkit.

Beliau menyatakan bahawa  keseluruhan hidupnya yang jahil telah berubah melalui solat hajat selama setahun bagi memohon jawatan professor. Beliau melakukan solat hajat setiap malam hanya kerana mahukan jawatan professor. Setelah diberikan jawatan professor dan tunggakan gaji RM80,000 beliau tergerak hati untuk menunaikan haji. Rupa-rupanya inilah ‘pintu’ yang dibuka oleh Allah supaya beliau mengenali dan mendekati Allah. Hasilnya beliau mula mempelajari Al-Quran sehingga berjaya menunaikan haji dan kembali ke Malaysia dengan terus menerus mengekalkan kehidupannya yang baru. Beliau meninggalkan semua kejahilan dan perangai-perangai buruk yang selama ini diamalkan. Satu anugerah besar.

Gambar dipetik dari blog beliau

Gambar dipetik dari blog beliau

Kenapa buku ini dinamakan mengubah sempadan iman. Saya membuat kesimpulan sendiri, bahawa di dalam salah satu bab ada dinyatakan peristiwa beliau mengalami rabun dekat di Makkah. Beliau cuba membaca huruf-huruf di dalam buku tetapi gagal. Barulah beliau tersedar bahawa inilah sempadan masa yang ditunjukkan oleh Allah bahawa beliau sedang menghampiri kematian. Kita seringkali dikejutkan oleh Allah melalui peristiwa-peristiwa yang tidak terjangkakan. Jika kita duduk dan berfikir sedalam-dalamnya mungkin kita akan tersedar bahawa ini merupakan ‘signal’ dari Allah. Signal supaya kita segera membelok ke jalan kebenaran atau signal menyuruh kita supaya berhenti sebelum segala-galanya sudah terlambat. Tanda Allah kasih dan sayang kepada kita.

Untuk mengenali beliau dengan lebih lanjut boleh mengunjungi blog beliau bertajuk Kehidupan Ringkas Tapi Signifikan @ muhdkamil.net

ABU WAFI, Putrajaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: