Love is Cinta

Published March 5, 2009 by Menikmati Takdir Langit

 26895055

Salam,

Saya menerima komen dan pandangan mengenai entry saya sebelum ini mengenai novel cinta yang membangunkan jiwa. Pandangan mereka mengenai cinta yang hakiki juga amat menarik hati saya. Jawapan saya pendek sahaja, kita semua boleh bercinta dengan sesiapa sahaja asalkan ianya dilakukan mengikut batas-batas yang ditetapkan syariat. Percintaan yang melahirkan kekuatan untuk berjuang ke jalan Allah merupakan satu bonus bagi insan yang sedang bercinta.

Wajar sekali rasanya saya lontarkan pandangan Syeikh Atoillah As-Sakandari mengenai cinta : ” Perasaan cinta terhadap Pencipta yang menguasai diri seseorang sehingga dia dapat mengusir semua perasaan cintanya terhadap makhluk merupakan cinta yang hakiki, cinta yang indah dan paling hebat”.

Justeru, sekiranya kita dapat menghidupkan perasaan sebegini di dalam hati kita, maka akan bersihlah hati dan hilanglah pertautan hati kita kepada dunia yang bersifat sementara ini. Cinta kepada makhluk akan pupus ditelan zaman, cinta kepada makhluk tidak kekal, tetapi cinta kepada Allah adalah kekal abadi.

Barangsiapa yang boleh mewujudkan perasaan sedemikian di dalam hatinya, sentiasa merindui Tuhannya seolah-olah dia sedang menanti kekasihnya, maka BERBAHAGIALAH. Sesungguhnya anda telah mencapai kemuncak tertinggi dalam percintaan dan tiada manusia lain yang mampu menandingi anda.

ABU WAFI, Putrajaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: