Apa it Standard

Published January 14, 2009 by Menikmati Takdir Langit

“Apa lah kau ni, sarapan pagi makan nasi lemak,roti canai dengan kopi O. Tak standard langsung. Cuba tengok aku ni, makan “french toast” dengan scramble egg dan baked beans. Barulah ada kelas.” ujar seorang teman.

“Takkan kau breakfast dengan ubi rebus dan ikan masin bercicahkan kelapa parut. Mana ada standart. Ini zaman Jepun boleh la. hahaha.

Begitulah dua senario yang dapat dilihat. Kedua-dua individu di atas merasakan bahawa ukuran “standard” merupakan perkara yang menentukan status seseorang individu di mata orang lain.

Pentingkah standard pada umat ini? Apakah semua benda di dunia ini memerlukan standard? Dan apakah pula ukuran standard kepada semua manusia adalah sama.

Saya ambil contoh mudah mengikut dua senario di atas. Sarapan pagi di Malaysia dianggap tidak standard jika tiada teh tarik,roti canai atau nasi lemak panas. Manakala standard sarapan pagi di Paris pula dianggap standard oleh masyarakat di sana jika disajikan dengan french toast, baked beans atau french bread. Di Bangkok pula, sarapan pagi yang standard pula ialah bubur nasi panas berserta perencahnya. Di sebuah kampung terpencil di Kuala Perlis pula, yang dianggap standard pula hanyalah ubi rebus cicah kelapa parut.

Apa yang dianggap standard, mempunyai kelas, berprestij di Malaysia mungkin dianggap kuno di Paris. Apa yang standard di Thailand pula dianggap makanan orang sakit di Malaysia. Begitulah keadaannya.

Sebenarnya di mana-mana pun tiada standard tertentu yang menentukan sesuatu amalan atau perbuatan dianggap standard. Segalanya bergantung kepada keadaan,situasi dan budaya setempat. Dalam Islam, apa-apa sahaja yang tidak bercanggah dengan syarak boleh dilakukan. Dan Allah tidak menilai amalan perbuatan kita berdasarkan standard setempat tetapi berdasarkan TAQWA.

” Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa paras kamu, dan tidak memandang kepada harta benda kamu, akan tetapi DIA memandang kepada hati dan amalan kamu.” [hadith]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: