Multaqa Ulama Muda

Published October 7, 2008 by Menikmati Takdir Langit

Salam,

Hujung tahun lepas, saya berkesempatan menghadiri satu seminar yang dikenali sebagai Multaqa Ulama Muda di Darul Fuqaha’. Saya hadir sebagai pemerhati sahaja memandangkan saya bukanlah ahli dalam bidang agama secara khusus. Seronok apabila dapat mengikuti pembentangan-pembentangan kertas kerja berkaitan tafsir, hadith dan kaedah-kaedah fiqh dan usul fiqh daripada ulama-ulama yang sedang meningkat naik nama di tanahair. Antaranya Ustaz Zaharuddin pakar dalam bidang Muamalat dan sistem perbankan islam, Ustaz Zahazan Mohamed penceramah bebas di Radio IKIM yang saya sangat meminati kuliah-kuliah tafsir beliau setiap pagi jam 6.30, Dr. Zulkifli Al-Bakri pensyarah USIM dan banyak menulis makalah dan buku, Ustaz Adlan Aziz atau lebih dikenali sebagai Ali Tantawi pakar dalam bidang hadith dan Dr. Basit dari Pondok Sg. Durian Kelantan yang alim jiddan berkelulusan dari Universiti Islam Madinah sehingga Phd.

Uztaz Zahazan Mohamed

Uztaz Zahazan Mohamed

Ustaz Zaharuddin

Ustaz Zaharuddin

Ustaz Adlan Aziz

Ustaz Adlan Aziz

Dr.Zulkifli

Dr.Zulkifli

Dr.Abdul Basit

Dr.Abdul Basit

Sebahagian peserta yang hadir

Sebahagian peserta yang hadir

Kebanyakan isu yang dibincangkan adalah isu yang berat-berat “heavy duty”. Bagi yang tidak mempunyai asas dalam bidang yang dibincangkan mungkin sukar untuk memahami. Contohnya, Ustaz Adlan membincangkan tentang kaedah periwayatan hadith dengan menelusuri perawi dan sanad hadith yang berbagai-bagai. Ada hadith hassan seperti hassan lizatih dan hassan lighairih. Ada hadith dhaif dan maudu’. Kaedah penerimaan pemakaian hadith-hadith ini di dalam mengeluarkan hukum-hukum fiqh untuk umat Islam juga berbeza-beza mengikut pandangan imam-imam mazhab terdahulu dan kontemporari.

Manakala Ustaz Zaharuddin banyak memperkatakan tentang perlunya masyarakat Islam membuang sistem-sistem muamalat yang tidak Islamik dan menggunapakai sistem islam dan juga takaful bagi menggantikan insurans konvensional. Sistem riba juga ditekankan.Yang paling menakutkan saya ialah apabila beliau membacakan sepotong ayat Al-Quran bahawa Di hari Akhirat Allah akan akan mengisytiharkan perang kepada pemakan riba. Ibnu Abbas yang merupakan ayah kepada semua mufassirin mentafsirkan ayat ini sebagai Allah akan memberikan senjata kepada pemakan-pemakan riba untuk bertarung denganNYA. Nauzubillahiminzalik. Takutnya bila membaca ayat ini. Malahan salah seorang ulama terkemuka yang saya dah lupa namanya mengatakan bahawa inilah satu-satunya ayat di dalam A-Quran yang paling digeruni.

Pembentangan Ustaz Zahazan yang paling saya minati. Bersahaja tetapi menyentuh jiwa. Tidak seperti ustaz-ustaz yang biasa kita dengar, kupasan beliau banyak ‘cross reference’ dengan buku-buku terkini seperti La tahzan karya Dr. Aidh Abdullah Al-Qarni dan Dur Mansur. Selain itu, apabila tafsir yang menyentuh tentang sejarah beliau akan cross reference dengan buku Al-Bidayah Wal Nihayah serta karya-karya Al-Kandahlawi dan Raheeq Makhtum [karya terkenal dari benua India]. Inilah kelainan yang cukup berbisa.

Secara umumnya, multaqa ini berjaya mencapai matlamatnya. Bagi yang dahagakan ilmu, multaqa ini benar-benar memberikan makanan pada roh yang hampir mati untuk bangkit dan sedar tentang kelemahan diri. Sesungguhnya persahabatan kita dengan para ilmuan dan ulama akan lebih mendekatkan diri kita kepada Allah seperti kita duduk dekat dengan penjual minyak wangi sekurang-kurangnya harum wangiannya akan terlekat sedikit pada pakaian kita. Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: